مولتی تایم فریم خوب یا بد ؟ مسئله اینست !
همانطور که قبلا نیز بارها اشاره کرده ام ، تایم فریم فقط یک مسئله قراردادی و انتخابی است کما اینکه بروکرهای مختلف دارای تایم فریم های مختلفی هستند و در برخی بروکرها تایم فریم های ۱۰ ثانیه – ۱۰ دقیقه و غیره دیده میشود و در برخی دیگر تایم فریم های ۲ ساعته و یا موارد مشابه آن
بنابراین تایم فریم نکته بسیار مهم و حیاتی نبوده و نیست ، خصوصا آنطور که خیلی از دوستان روی آن حساسیت دارند نیز به هیچ عنوان نیست .
از نظر نگارنده تایم فریم همان کار کلید های زوم در متاتریدر را انجام میدهد و نه بیشتر . همانطور که ما برای واضح تر دیده شدن چارت آنرا زوم میکنیم ، برای دیدن ساختار دقیقتر یک موج و واضح دیده شدن امواج درونی آن ، از تایم های پایین تر استفاده میکنیم – این دو کاملا با یکدیگر یکسان است – بنابراین اگر ما روی زوم چارت حساسیتی نداریم ، بهتر است روی تایم فریم نیز تعصبی نداشته باشیم .
بازار چیزی بجز روند و اصلاح نیست و البته هر روند در باطن خود دارای روند های کوچکتر و نیز اصلاح های کوچکتر بوده که اگر در تحلیل نیاز به دیدن آنها داریم از تایم های پایین تر ، و اگر نیاز به دیدن روند های بزرگتر و کلی تر داریم ، از تایم های بالاتر استفاده میکنیم ، همین !
هر تریدر با توجه به وقت و علاقه و میزان سرمایه خود باید انتخاب کند که تریدر کوتاه مدت باشد یا میان مدت و یا بلند مدت . طبیعی است که تریدرهای کوتاه مدت در تایم های مثلا ۵ یا ۱۵ دقیقه به بررسی امواج داخلی خواهند پرداخت ، تریدر های میان مدت در تایم های مثلا ۳۰ دقیقه و یک ساعته تحلیل و ترید میکنند و تریدرهای بلند مدت در تایم های ۴ ساعته و روزانه و شاید هفتگی
(هورزاد اف ایکس دات کام)
حال که تایم فریم را با هم مروری دوباره کردیم به سراغ بحث ترید مولتی تایم میرویم . ترید در تایم های مختلف همانند یک چاقو است که هم میتوان از آن استفاده مفید کرد و هم خدایی ناکرده ممکن است به ما آسیب برساند . استفاده مفید میتواند شامل این شود که ما ابتدا از طریق تایم فریم های بالاتر ، جهت کلی مارکت و ساختار امواج بزرگتر را بررسی کنیم و سپس از طریق تایم های پایینتر به دنبال نقاط ورود دقیق تر و بهتر باشیم (کما اینکه بارها گفته ام خروج از معامله بسیار مهمتر از ورود به یک معامله است و این نکته که همگی ما صرفا به دنبال نقطه ورود خوب هستیم اشکالات فراوانی به همراه دارد)
پس ما با جنبه خوب استفاده از چند تایم فریم در ترید آشنا شدیم / آشنا بودید . حال بپردازیم به جنبه منفی این بحث و مطالبی که متاسفانه کمتر به آن پرداخته میشود .
اشکال کار از آنجا آغاز میشود که ذهن انسان بیشتر توجیه گر است تا خطا پذیر ! بنابراین از همین مقوله مولتی تایم نیز در جهت توجیه استفاده کرده و همین کار را خراب میکند . به این صورت که تریدر مثلا در تایم ۳۰ دقیقه روندی صعودی را شناسایی میکند ، نقطه ورودی را انتخاب و ترید را آغاز میکند . طبعا استاپ لاس و تیک پروفیت مناسب نیز لحاظ کرده است (انشاالله) و سپس روند بازار تغییر میکند و نزولی میشود و تریدر داستان ما را غمگین و پریشان میسازد (تریدری که پلن مشخصی ندارد البته)
تریدر محترم به سراغ ذهن توجیه گر (و نه خطا پذیر) خود میرود و این بزرگوار نیز میفرماید : مولتی تایم فریم ! تریدر به سراغ تایم های ۱ و ۴ ساعته میروند و اتفاقا روند آن تایم ها صعودی است و دوباره ذهن بزرگوار ایشان میفرماید : روند دوست ماست ! تریدر با اعتماد به نفس فراوان استاپ لاس را بزرگ میکند چون تایم بالا صعودی است و روند دوست ماست !!!
(وقتی تریدری استاپ لاس را جابجا میکند مدیریت سرمایه با قلبی شکسته از او خداحافظی میکند)
خب ما تریدینگ پلن و مدیریت سرمایه را داده ایم و مولتی تایم فریم و روند دوست ماست گرفته ایم ! قطعا شکست حق مسلم ماست !!
من به شما میگویم این بدترین نوع استفاده از مولتی تایم بوده و هست و خواهد بود و اگر شما نمیتوانید از آن درست استفاده کنید همان بهتر که فقط در یک تایم بمانید ! جمله روند دوست ماست نیز کاربرد صحیح تری دارد که در مقاله ای دیگر به آن میپردازیم .
کوتاه سخن آنکه استفاده از مولتی تایم جهت تحلیل بهتر مارکت بسیار خوب است اما سوء استفاده از آن جهت توجیه خطاها بسیار بد و آسیب زننده خواهد بود . بهتر است به جای حساسیت روی این مباحث ، به اصول اصلی ترید ، یعنی تریدینگ پلن ، آمار و مدیریت ریسک و سرمایه توجه کنیم .
موفق و پیروز باشید
محمد هورزاد
تریدر و توسعه دهنده سیستم های معاملاتی
فوریه ۲۰۱۹